Grillujemy smacznie i zdrowo



Sezon letni w pełni. Coraz częściej piknikujemy, wyjeżdżamy pod namioty ale również sami organizujemy przyjęcia dla znajomych.
Grillowanie to prosty i popularny sposób zaserwowania szybkiego i smacznego letniego posiłku. Co zrobić aby tradycyjne grillowanie nie było nudne oraz jak grillować smacznie a przede wszystkim zdrowo?
Dla tych. którzy chcą zaskoczyć swoich gości i zamienić tradycyjna kiełbasę, kawełek mięsiwa z rusztu na całkiem nietuzinkowy i oryginalne menu zapraszam poniżej.
Aby rozkoszować się specjałami z grilla a jednocześnie nie szkodzić naszemu zdrowiu trzeba przestrzegać parę prostych i ważnych zasad. Technika grilowania jest również ważna.


ZASAD ZDROWEGO GRILLOWANIA:

- Im dłużej i w wysokiej temperaturze grillujesz, tym sam przyczyniasz się do powstawania w naszym posiłku szkodliwych substancji w tym związków rakotwórczych oraz wolnych rodników.

- Przed przygotowaniem grillowanego posiłku sprawdź skład i w miarę możliwości sposób konserwowania mięsa i kiełbas. Nie wolno grillować mięs konserwowanych E250 (azotynem sodu), który w wysokiej temperaturze rozkłada się na toksyczne związki.

- Unikaj grillowania wołowiny, która w wysokiej temperaturze wytwarza więcej szkodliwych związków niż drób i wieprzowina.

- Nie grilluj również wędzonego mięsa i wędlin. Najlepsze na grilla jest zawsze mięso surowe.

- Nigdy nie kładź mięsa na żywy ogień, tylko na żar.

- Używaj tacek aluminiowych aby tłuszcz nie spływał na rozżarzone węgle, spalając się wydziela szkodliwe substancje.

- Używaj węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych, w żadnym wypadku drewna z drzew iglastych! Bierz pod uwagę sąsiadów i powstający dym. Nie każdemu może to odpowiadać. Jeśli mieszkasz na osiedlu, a chciałbyś również rozkoszować się grillowanymi smakołykami na balkonie, możesz przerzucić się na grill elektryczny (praktyczny, taki posiadamy od 2 lat).

- Zamarynuj mięso kilka godzin przed ucztą ponieważ je zmiękczy. Olej zatrzyma smak i aromat przypraw oraz zapobiegnie wysychaniu potrawy. Ja zwykle robię marynatę z (idealna na piersi z kurczaka):
- wyciśniętych 4 ząbków czosnku
- kilka łyżek słodkiej papryki
- mieszanka przypraw: pieprzu, trochę soli (dowolność wskazana: rozmaryn, kurkuma, imbir, przyprawy te chronią przed szkodliwymi związkami w czasie grillowania)
- całość polewam obficie olejem rzepakowym
Polecam również marynowanie mięsa jogurtem naturalnym lub greckim - wpływa na zmiękczenie mięsa i jego nawilżenie oraz zachowuje soczystość.

- Pamiętaj aby zamarynowane mięso wyjąć z lodówki wcześniej. Powinno mieć temperaturę pokojową. Wtedy szybciej się upiecze i w środku nie będzie surowe.

Pomysłowe grillowanie, zaskocz swoich gości popisowym menu:
- szaszłyki z owoców 
- szaszłyki z warzyw
- wydrążone jabłka z masą orzechową, nutellą, czekolada w środku
- gruszki z goździkami polane rumem
- filet z łososia zamarynowany w winie białym, oprószony sezamem jako alternatywa do ciężkostrawnych potraw
- talarki z batatów (słodkich ziemniaków). Smak oryginalny!
- grillowane plastry cukinii i bakłażana w oleju. Całość możemy oprószyć parmezanem na talerzu.

A jak u Was wygląda grillowanie w sezonie letnim?

 Miłego grillowania! :-)
Dwoje Takich - Ona

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze zawierające obraźliwą i wulgarną treść będą usuwane.