Awokado - w roli głównej
Ostatnio awokado ze względu
na swoje prozdrowotne właściwości stało się bardzo popularne wśród rożnych
przepisów kulinarnych na blogach. Poniżej przedstawiam Wam moje sposoby na
wykorzystanie awokado.
Samo awokado jest dość mdłe w
smaku i większość osób zraża się po pierwszym spróbowaniu. Byłam jednym z nich
i odstawiłam awokado na jakiś czas. Jednak nie mogłam przeboleć, że wyrzuciłam
z naszego jadłospisu tak odżywczy owoc. Zaczęłam eksperymentować wykorzystując
do niego różne dodatki: np. wędzonego łososia, tuńczyka, pomidory. Dzisiaj naszym
ulubionym dodatkiem do awokado jest jajko
i bardzo często robimy sobie takie kanapki.
Kanapki z awokado i jajkiem,
doprawione pieprzem. Nasz ogromny ulubieniec!
Pamiętajmy, że powinno ono być dojrzałe i miękkie.
Sos z awokado:
- 1 awokado,
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
- 1 łyżka majonezu,
- ½ cebuli (pokrojona
drobno),
- sól, pieprz, inne
przyprawy według uznania (np. bazylia, kolendra, możecie również skorzystać z gotowych mieszanek przypraw do
kefiru i twarożku),
- posiekana pietruszka do
dekoracji
Awokado obrać ze skórki,
usunąć pestkę, rozgnieść widelcem w miseczce i skropić cytryną, aby nie
sczerniało. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Odstawiamy sos do lodówki na
20 min.
Sos idealnie pasuje do
nachos i krakersów.
Ja akurat serwuję z
wielozbożowymi nachosami.
Nadziewane awokado:
- dojrzałe awokado (ilość
dowolna w zależności od liczby gości)
- ½ cytryny
Składniki do wypełnienia:
- Do wyboru (do każdej
połówki awokado możemy dobierać różne składniki): rozdrobniony tuńczyk,
podsmażone krewetki na maśle z czosnkiem, pokrojony łosoś, ser feta lub
naturalny twarożek śmietankowy, starty ser, szczypiorek, pokrojone pomidorki
koktajlowe, pokrojona papryka, cebulka, oliwki.
- sól, pieprz, inne
przyprawy według uznania
Tutaj możemy użyć swojej
wyobraźni i własnych upodobań smakowych.
Awokado obieramy ze skórki,
usuwamy pestkę, kroimy na 2 połówki i skrapiamy cytryną. Delikatnie wydrążamy
miąższ. Miąższ w miseczce rozgniatamy widelcem, skrapiamy cytryną, dodajemy
resztę składników. Wypełniamy wydrążone awokado. Na koniec dekorujemy ziarnami
słonecznika, pestkami dyni lub sezamem. I gotowe! :)
Przyrządzenie powyższych
pyszności nie powinno Wam zająć 20 minut.
Spróbujcie sami!
Smacznego!
Dwoje Takich - Ona
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze zawierające obraźliwą i wulgarną treść będą usuwane.