Awokado - w roli głównej



Ostatnio awokado ze względu na swoje prozdrowotne właściwości stało się bardzo popularne wśród rożnych przepisów kulinarnych na blogach. Poniżej przedstawiam Wam moje sposoby na wykorzystanie awokado.
 
Samo awokado jest dość mdłe w smaku i większość osób zraża się po pierwszym spróbowaniu. Byłam jednym z nich i odstawiłam awokado na jakiś czas. Jednak nie mogłam przeboleć, że wyrzuciłam z naszego jadłospisu tak odżywczy owoc. Zaczęłam eksperymentować wykorzystując do niego różne dodatki: np. wędzonego łososia, tuńczyka, pomidory. Dzisiaj naszym ulubionym dodatkiem do awokado jest jajko i bardzo często robimy sobie takie kanapki.

      Kanapki z awokado i jajkiem, doprawione pieprzem. Nasz ogromny ulubieniec!


Awokado wykorzystuję również do przystawek dla gości. 
Pamiętajmy, że powinno ono być dojrzałe i miękkie.







Sos z awokado: 
- 1 awokado, 
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
- 1 łyżka majonezu,
- ½ cebuli (pokrojona drobno),
- sól, pieprz, inne przyprawy według uznania (np. bazylia, kolendra, możecie również  skorzystać z gotowych mieszanek przypraw do kefiru i twarożku),
- posiekana pietruszka do dekoracji
Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem w miseczce i skropić cytryną, aby nie sczerniało. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Odstawiamy sos do lodówki na 20 min.
Sos idealnie pasuje do nachos i krakersów.

Ja akurat serwuję z wielozbożowymi nachosami.
 




Nadziewane awokado:
- dojrzałe awokado (ilość dowolna w zależności od liczby gości)
- ½ cytryny

Składniki do wypełnienia:

- Do wyboru (do każdej połówki awokado możemy dobierać różne składniki): rozdrobniony tuńczyk, podsmażone krewetki na maśle z czosnkiem, pokrojony łosoś, ser feta lub naturalny twarożek śmietankowy, starty ser, szczypiorek, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojona papryka, cebulka, oliwki.
- sól, pieprz, inne przyprawy według uznania

Tutaj możemy użyć swojej wyobraźni i własnych upodobań smakowych.
Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, kroimy na 2 połówki i skrapiamy cytryną. Delikatnie wydrążamy miąższ. Miąższ w miseczce rozgniatamy widelcem, skrapiamy cytryną, dodajemy resztę składników. Wypełniamy wydrążone awokado. Na koniec dekorujemy ziarnami słonecznika, pestkami dyni lub sezamem. I gotowe! :)
 

Przyrządzenie powyższych pyszności nie powinno Wam zająć 20 minut.
Spróbujcie sami!
Smacznego!

Dwoje Takich - Ona
 

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze zawierające obraźliwą i wulgarną treść będą usuwane.